Zoeken
22 juni

Energie Prestatie Nieuwbouw wordt booming business

De Energie Prestatie Nieuwbouw (EPN) wordt de komende tijd booming business. Dat voorspelt energiebesparingsexpert Ben Meijer van bouAd. Vanaf 2020 mag een nieuw gebouw in de utiliteitsbouw namelijk pas in gebruik worden genomen na een verplichte EPN-keuring. Niemand komt er dus onderuit om een nieuw gebouw te laten keuren en Ben is een van de weinigen in Nederland die deze keuring mag uitvoeren.

Het begon allemaal dankzij een vraag van opdrachtgever De Raad, vertelt Ben. “Zij zochten iemand die EPN-keuringen mocht doen. Ik deed al wel veel EPC-keuringen en de vraag van De Raad heeft me getriggerd om het bijbehorende diploma te halen. Pittige stof, maar door mijn ruime voorkennis (Ben schreef al de programma’s voor SES en ME+) goed te doen.”

Wat is de EPN precies?

De Energie Prestatie Nieuwbouw is eigenlijk een nieuw hoofdstuk dat is toegevoegd aan het EPA (Energie Prestatie Advies), een term die wellicht iets meer tot de verbeelding spreekt. De EPN-keuring wordt dan weer gedaan op basis van het Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC), waar dan weer een energielabel aan wordt verbonden.

Het jaar 2020 is een belangrijk markeerpunt voor de EPN. Een gebouw mag dan pas in gebruik worden genomen als er een definitief energielabel is vastgesteld door een gecertificeerd inspecteur. Ben voorziet nog wel wat problemen. “Nu zie je nog heel vaak dat men op papier een gebouw neerzet met energielabel A, terwijl in de praktijk blijkt dat het A-label bij lange na niet gehaald is. Dat komt omdat er tijdens het bouwproces soms andere keuzes worden gemaakt, die een negatief effect hebben op de energieprestaties van het gebouw. Een A-label is dan vaak al snel te hoog gegrepen.”

bestek 2 kleinDe oplossing heeft hij ook paraat: “We moeten er echt naartoe dat dergelijke keuringen ook tussentijds al plaatsvinden. Of nog beter, dat er al bij het schrijven van het bestek rekening wordt gehouden met de EPN en hierin wordt geïntegreerd. Alleen dan krijgen we het echt in het systeem en is het niet meer een lastige bijkomstigheid, zoals dat nu vaak wordt ervaren.”

Geen urgentie

Volgens Ben zijn de energieprestaties en bijbehorende adviezen en keuringen vaak nog een onderschoven kindje. “Dat komt omdat het nog helemaal niet in het systeem zit. We zitten nu nog in een overgangsregeling en dus ontbreekt het idee van urgentie. Het moet er echt nog worden ingesleten. Maar vanaf 2020 wordt de EPN-keuring booming business, voorspelt Ben. “Juist omdat het nu nog niet voor vol wordt meegerekend. Maar de EPN wordt bij oplevering net zo belangrijk als de brandveiligheidstoets. Niemand die het in zijn hoofd haalt om die te weinig aandacht te geven.”

Een mooi voorbeeld vanuit de huidige praktijk is de EPN-keuring die Ben op zeer korte termijn doet voor De Raad. “In Haarlem is een schitterend IBIS-hotel gebouwd, waarbij ook heel goed is gekeken naar de energieprestaties. Ik moet het gebouw echter gaan keuren op basis van wat ik kan zien. En hoe een gebouw bijvoorbeeld precies is geïsoleerd, kun je natuurlijk alleen zien als de muren open zijn. En dat geldt voor meer onderdelen die belangrijk zijn voor de EPN.”

Ben heeft dat probleem ondervangen door veel foto’s te laten maken, zodat hij de documentatie voor ieder onderdeel goed op orde heeft. Toch kan ook dat volgens hem nog wel wat efficiënter. “Nu ben ik uren bezig om de juiste foto’s te selecteren die ik krijg toegestuurd, want foto’s moeten aan strenge eisen voldoen voordat ze in het dossier mogen. Het is wat mij betreft beter om een paar keer een tussentijdse keuring uit te voeren. Ik maak als inspecteur de foto’s zelf en omdat ik weet aan welke eisen het beeldmateriaal moet voldoen, kost dat onder aan de streep gewoon minder tijd.”

op 22 juni 2018