Zoeken
22 juni

Best Western Hotel in Den Haag klaar voor toekomst

Het Best Western Hotel aan de Groot-Hertoginnelaan in Den Haag is helemaal klaar voor de toekomst. Na een grootscheepse renovatie onder leiding van bouAd is het hotel met de monumentale gevel gemoderniseerd en uitgebreid van twintig naar vijftig kamers.

De verbouwing had uiteindelijk nog best veel voeten in de aarde, vertelt Tim Caspers, die namens bouAd bij het project betrokken was als bouwmanager. “De bouw startte vorig jaar augustus, meteen na de bouwvak. Maar we zijn al begonnen in 2016 met meten, tekenen en vergunningen aanvragen.”

Best Western Hotel lobby

Juist dat laatste zorgde voor flink wat vertraging, vertelt Tim. “Volgens de tekeningen van de laatste verbouwing waren de plafonds 60 minuten brandwerend. In de praktijk bleek dat helaas niet het geval.” Brandveiligheid is van groot belang in de bouw en dat geldt natuurlijk zeker ook voor hotels. Tim:  “Iedere hotelkamer moet je eigenlijk zien als een kleine woning binnen een gebouw. Die moeten dus heel brandveilig zijn. De brandweer was daar heel streng in bij hun controles. Dat is natuurlijk goed, maar zorgde ook voor vertraging omdat we de plafonds moesten aanpakken om ze 60 minuten brandwerend te krijgen.”

Om dit voor elkaar te krijgen, zijn de bestaande plafonds verwijderd en nieuwe brandvertragende gipsplaten toegepast, waar ook de wanden van zijn gemaakt, aldus Tim. “De platen hebben we op stalen profielen gemonteerd, met daartussen isolatiemateriaal, en vervolgens voorzien van stuc- en sauswerk. Ook de extra aandacht aan geluidisolatie is een belangrijk punt, zeker in hotels.”

Best Western Hotel restaurantHet pand oogt aan de buitenkant als één geheel, maar bestond tot voor kort uit het hotel en een gezondheidscentrum. “Omdat de monumentale gevel beschermd stadsgezicht is, mochten we aan de voorkant niets wijzigen. Binnen hebben we bijna alles gesloopt. Toen het sloopbedrijf klaar was, stond er alleen nog een casco gebouw.”

Alle spreekkamers in het gezondheidscentrum waren verdwenen. Op de begane grond werd een doorgang van vijf meter gemaakt. De drie verdiepingen werden ook opengebroken en aan elkaar verbonden. Tim: “Dat was nodig om voldoende vluchtwegen te creëren, maar ook om de twee delen goed met elkaar te verbinden.” Het restaurant en de receptie werden aangepakt en ook werd een nieuwe keuken geplaatst.

Sinds eind maart is het hotel weer open. “De eigenaar was erg tevreden met het eindresultaat”, besluit Tim. “Dat is toch waar we het voor doen.”

op 22 juni 2018