Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Jaap Schoonderbeek: “Ontwerpen heeft mijn hart”

Jaap Schoonderbeek werkt sinds kort voor bouAd als architect en projectleider. Of projectarchitect, zoals hij het zelf noemt. Een nadere kennismaking met de architect in hart en nieren.

De link tussen bouAd en Jaap luistert naar de naam Jacob. “We studeerden samen aan de MTS en de HTS”, vertelt Jaap. “We kwamen elkaar nog niet zo lang geleden weer tegen, toen ik nog voor Fintec VvE en Vastgoedbeheer werkte en in gesprek kwam met Jacob en Ahmad, die toen nog als TimeClock in gesprek kwamen voor een mogelijke klus.” De contacten bleven daarna warm. Of zoals Jaap het lachend omschrijft: “Daarna bleef hij me stalken op LinkedIn, haha. Zonder gekheid, hij vond dat ik meer in mijn mars heb dan ik op dat moment deed. Vlak nadat de fusie met bouAd een feit was, heb ik de overstap gemaakt naar bouAd.”

Crisis

Nadat Jaap zijn HTS-diploma haalde, werkte hij zeven jaar voor het Haagse architectenbureau Graziosi Progetti. Daarna probeerde hij het even voor zichzelf, maar had de pech dat de crisis nog niet achter de rug was. Bij Fintec VvE en Vastgoedbeheer vond hij een nieuwe uitdaging, al betekende dat niet meer doen wat hij het liefst doet: ontwerpen, creëren en zijn fantasie de vrije loop laten. “Ik heb veel kunnen doen, maar dat miste ik wel. Mooie dingen ontwerpen, en samen met het team mensen blij maken met het eindresultaat, daar doe ik het voor. Daar ligt mijn hart.” 

Zijn mooiste werk noemt hij het prachtig gerenoveerde hoofdgebouw van Dunea in Zoetermeer. “Het is gewoon heel gaaf als jouw ideeën werkelijkheid worden. Als je ziet dat het in de praktijk werkt wat je hebt bedacht. Niet dat ik op applaus zit te wachten hoor”, haast hij te zeggen. “Alle respect voor elektrotechnisch bureaus uiteraard, maar als je de elektra aanlegt, dan zie je niet het eindresultaat zoals een architect dat heeft.” Jaap heeft ook veel ervaring met interieurarchitectuur. Voorkeur voor nieuwbouw of renovatie heeft hij niet. "In allebei kan ik mijn ei wel kwijt, kan ik mijn brein lekker laten kraken.”

Architect

Bij bouAd kon Jaap ook meteen flink aan de bak. Hij werkt momenteel aan vijf projecten, waarvan eentje nog ‘top secret’ is en een tweede ‘gewoon secret’. “Dus daar kan ik natuurlijk nog niet te veel over zeggen”, knipoogt hij. “Maar het gaat om ‘next level’ duurzame ontwikkeling en het wordt heel gaaf.” Hij kan zijn architectenhart ophalen bij de herontwikkeling van de Rehobothschool in Waddinxveen en een renovatieontwerp voor het Prohles-gebouw aan het Abeelplein in Katwijk. “Het leuke van werken bij bouAd is dat ik niet alleen met architectuur bezig ben, maar bijvoorbeeld ook met een opdracht van Sligro. Voor hen zijn we bezig met een handboek voor het uitbesteden van de bouw/verbouw van hun vestigingen. Daarmee maken we Sligro eigenlijk ‘toekomst proof’. Bijkomend voordeel is dat we meteen uniformiteit creëren voor alle toekomstige (ver)bouwplannen. Dan hoeven ze niet iedere keer opnieuw te beginnen.”

Fietsvirus

“Bank hangen”, lacht hij bij de vraag wat hij doet als hij niet aan het werk is. “Leuke dingen doen met mijn gezin. Ook reist hij graag, waarbij hij natuurlijk veel aandacht heeft voor mooie architectuur. “De wereld is mijn inspiratiebron. Je leert altijd weer nieuwe dingen, ziet andere oplossingen die je weer kunt toepassen in je eigen projecten.” 

Sommige mensen zijn er immuun voor, alle andere mensen bij bouAd zitten regelmatig op de racefiets. Zo ook Jaap. "Ik ben ook besmet inderdaad, maar nu het winter is fiets ik niet zo vaak. Ik vind het toch net even te koud.” Jaap heeft ook nog een werk gerelateerde hobby. “Ik bemoei me sinds kort met het beheer en onderhoud van de Dorpskerk in Sassenheim. Dat is een prachtig Rijksmonument en ik draag mijn steentje bij om dat met behulp van een meerjarenonderhoudsplan ook de komende jaren overeind te houden.”

Jaap is de eerste in rij van kennismakingen van alle mensen van bouAd. De komende tijd stellen we iedereen van bouAd aan je voor. Zodat je weet waarvoor je ze kunt bellen of mailen.

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2019 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken