Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Nico Klok: “Wij moeten alles duidelijk uitleggen”

Van baan veranderen op je 63ste. Dat durven niet veel mensen, maar Nico Klok deed het begin 2018. En hij heeft er geen spijt van. Als projectmanager en specialist brandveiligheid wil hij de komende jaren naast zijn werkzaamheden ook de ‘jonge honden’ van bouAd de kneepjes van het vak bijbrengen.

In 1979 zette Nico zijn eerste stappen in de bouwwereld. “Na twee jaar militaire dienst ging ik aan de slag bij architectenbureau Prent & Landman in Den Haag.” Binnen een halfjaar was hij daar projectleider. En van ‘inwerken’ bij een nieuwe functie hadden ze nog nooit gehoord. “Ik werd meteen voor de leeuwen gegooid bij het Rode Kruis Ziekenhuis. ‘Leid jij de bouwvergadering maar, dat kun je wel’, was de mededeling. Ik heb de nacht ervoor niet heel lekker geslapen, kan ik je vertellen.” Dat bleek echter nergens voor nodig, want ze hadden het goed gezien bij Prent & Landman. De bouwvergadering verliep perfect en Nico groeide door naar de zeer ervaren directievoerder die hij nu is.

Projectleider

De tijd dat bouwtekeningen met de hand werden gemaakt, ligt al weer een poosje achter ons. Nico maakte de omslag naar tekenen op de computer heel bewust mee. “Voordat we met AutoCAD (het tekenprogramma waar het allemaal mee begon) gingen werken, was het bij ons op kantoor heel normaal dat we als projectleiders zelf de tekeningen maakten. Ik deed het in ieder geval graag.” Voor wie dacht dat zoiets veel langer duurde dan nu: “Ik denk dat wij met de hand net zo snel een bouwtekening konden opzetten als nu op de computer. De grote vooruitgang was natuurlijk het aanpassen van de details. Dat was met de hand veel lastiger dan digitaal.”

Nico had het digitale tekenen in AutoCAD als een van de eersten onder knie. Hij werkte er ook lange tijd mee. “Maar als je ziet dat nu alles standaard in 3D wordt getekend, dan raak ik toch wel achterop, haha. Maar ik kan ze nog steeds wel heel goed lezen.” Het levert volgens Nico wel heel veel voordelen op. “Letterlijk alles staat nu op tekening. Knelpunten kun je daarmee steeds eerder tackelen en dat komt de voortgang van een project alleen maar te goede.”

Oplossingsgericht

Daarmee is meteen een van de onderdelen aangeroerd die Nico belangrijk vindt in zijn werk. “Een projectleider moet altijd sturen naar de juiste oplossing en dit ook open en eerlijk bespreken met de opdrachtgever. Dat zijn over het algemeen leken op bouwgebied, dus wij moeten duidelijk uitleggen wat men verwacht en wat men krijgt. Bijvoorbeeld waarom een keuze het best aansluit bij hun wensen.”

Het mooiste onderdeel blijft voor Nico toch de uitvoering van het werk. “Dan zie je iets moois ontstaan waar jij je steentje aan hebt bijgedragen of het zelf hebt bedacht.” Als voorbeeld noemt hij zijn huidige project Sterrenheuvel in Haarlem. Het prachtige rouwcentrum in aanbouw wordt een lust voor het oog en Nico is directievoerder. “Het is een cliché, maar ik doe er alles aan om de opdrachtgever tevreden te stellen en precies te leveren wat ze voor ogen hebben.”

Naast Sterrenheuvel is Nico onder meer ook bezig met een grote opdracht voor zorginstelling Ipse de Bruggen. Daar maakte men al eerder kennis met zijn expertise op het gebied van het brandveilig maken van gebouwen. “Directeur Peter van den Born benaderde me en daar rolde een mooie opdracht voor bouAd uit. Dong en ik maken ‘100 procent opnames’ van maar liefst 41 panden in Zwammerdam, Nootdorp en Nieuwveen. Dat betekent dat we letterlijk iedere wand en iedere deur bekijken en beoordelen op brandwerendheid. Een pittige, maar mooie klus, omdat je weet dat het verschil kan maken tussen leven en dood voor de cliënten.”

Tekenen en schilderen

Je kunt gerust stellen dat Nico totaal geen spijt heeft gehad van zijn late switch naar een nieuwe werkgever. Voor bouAd was het met al zijn expertise een ‘no brainer’ om Nico binnen te halen. Het plan is om hem ook steeds meer de jonge garde te laten begeleiden. “Dat moet nog van de grond komen door alle drukte, maar dat is een uitdaging die ik de komende tijd graag handen en voeten wil geven.”

Ook naast zijn werk zette Nico zijn expertise graag in. Hij was twintig jaar bestuurslid van de Stichting Hervormde Scholen in Katwijk (tegenwoordig Prohles) en voorzitter van de bouwcommissie. Ook voor de hervormde kerk in Katwijk zette hij zich zes jaar in als notabel. Mensen hebben voor minder een lintje gekregen, zullen we maar zeggen, al zit Nico daar niet op te wachten. Hij blaast liever zijn liefde voor tekenen en schilderen nieuw leven in. “Dat is echt al te lang geleden. Daarnaast timmer ik ook nog steeds graag, dus mijn kinderen weten me wel te vinden als er een klusje gedaan moet worden.”

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2019 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken