Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Glansrijk naar hoogste CO2-ambitieniveau zeemanschapstrainer

Als niet-gecertificeerd bedrijf op de CO2-prestatieladder een EMVI-aanbesteding winnen. Op projectbasis CO2-ambitieniveau 5 garanderen en vervolgens ruim halen. En dan ook nog eens innoveren met een nieuwe betonsoort die bij productie minder CO2-uitstoot. Met een zeer tevreden opdrachtgever in het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Defensie als eindgebruiker van de zeemanschapstrainer in Den Helder zijn we natuurlijk heel trots op. Op woensdag 21 februari werd de zeemanschapstrainer officieel in gebruik genomen.

“Een uniek project”, vindt ook Annemieke Wijnakker, die samen met Ruben Vrijhoef namens bouAd bij het project van Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V. betrokken was. “Alleen de zeemanschapstrainer zelf is natuurlijk al heel bijzonder. Deels gebouw en deels schip, inclusief gat in de grond om het anker in te laten zakken.” Op de zeemanschapstrainer wordt het bevoorraden op zee nagebootst, wat een zeer lastige klus is op het water. Dankzij de zeemanschapstrainer kunnen de mensen van de Koninklijke Marine nu ook aan land het precieze werk oefenen. Ook bestaat de mogelijkheid dat andere NAVO-landen gebruiken gaan maken van de gloednieuwe faciliteit.

CO2-prestatieladder

Dat met Tuin een relatief klein bedrijf het project mocht doen, is ook best bijzonder. “Dit soort aanbestedingen is toch vaak een prooi voor de grote bedrijven, die als bedrijf al op niveau 3 of 5 gecertificeerd zijn. Dat betekent dat ze in het project aanvullende maatregelen moeten realiseren en dat het bedrijf er al op ingericht is”, aldus Wijnakker. Maar waar dat niveau in de weg- en waterbouw eerder regel dan uitzondering is bij de grote jongens, lijkt dat in de utiliteitsbouw minder het geval. Tuin won de aanbesteding en vulde de eis voor het hoogste ambitieniveau in op projectbasis omdat het bedrijf zelf nog niet gecertificeerd was op de CO2-prestatieladder. “Het behalen van een dergelijk niveau op projectbasis voor een bedrijf dat geen ervaring heeft, en in een tijdsbestek van één jaar, is zelden vertoond”, vertelt Annemieke Wijnakker. “Het is hard werken, maar als je dan het resultaat ziet, was dat het zeker waard.”

De doelstelling was een CO2-reductie van 29 ton. “We hebben echter een reductie gerealiseerd van ongeveer 48 ton”, aldus een tevreden Wijnakker. “Tuin verdient daarvoor alle credits, want zij hebben hun netwerk zeer goed benut. Ook waren de lijntjes naar de onderaannemers heel kort, wat naast minder CO2-uitstoot ook een prettige werksfeer opleverde.”

Perfecte afstemming

Door letterlijk alles te registreren bleek al vrij snel in het bouwproces dat de eis gehaald zou worden. Dat was wel een administratieve megaklus op de bouwplaats. Wijnakker: “We hebben echt alles geregistreerd. Naast de ‘gebruikelijke’ zaken zoals het eigen wagenpark en gas- en elektriciteitsverbruik hebben we bijvoorbeeld ook bijgehouden wie op welke manier op de bouwplaats kwam. Voor sommige werkzaamheden moesten specialisten van verder weg komen. Zij hebben heel fanatiek gecarpoold.”

Het op projectbasis werken aan de CO2-eisen is Tuin en bouAd heel goed bevallen. “Het is heel relevant omdat je alles op het project afstemt. Je gaat dan veel gerichter te werk. Daarnaast werden we veel meer ‘gedwongen’ om gerichte innovaties toe te passen.” Een van die innovaties was om mede dankzij het Netwerk Betonketen meteen maar ‘even’ een nieuw soort beton te ontwikkelen. Het voert te ver om op deze plek in te gaan op de technische aspecten, daarvoor is op deze pagina veel meer informatie beschikbaar. Vooral van belang is het feit dat bij de productie veel minder CO2 vrijkomt en dat had flink wat effect op de totale CO2-reductie.

Woensdag 21 februari werd de naam van de zeemanschapstrainer feestelijk onthuld en kreeg de naam Poolster. Tuin, onderaannemers en verschillende genodigden van Defensie woonden de ceremonie bij. Na de toespraken waarin alle betrokken werden bedankt, was het feestje compleet met een eerste demonstratie van de Poolster.

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2019 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken