Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Renovatie Koningstunnel in Den Haag van start

Na een voorbereiding van enkele maanden is de renovatie van de Koningstunnel in Den Haag op 1 maart van start gegaan. De tunnel is tot uiterlijk 1 oktober 2019 volledig afgesloten voor alle verkeer.

De tunnel is na 18 jaar toe aan een grote renovatie om weer te kunnen voldoen aan de nieuwste eisen voor tunnelveiligheid. Zo worden meer dan 40 nieuwe soorten installaties vernieuwd en geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlichting, ventilatie maar ook camera’s en verkeerdetectie. Ook worden de betonnen wanden gerenoveerd.

UAV-GC

Namens bouAd is Dong Paans bij de renovatie betrokken als bouwkundig waarnemer van de gemeente Den Haag. “We werken bij de Koningstunnel op basis van een UAV-GC-contract (meer hierover kun je hier lezen). Dat betekent dat wij namens de gemeente een oogje in het zeil houden tijdens het hele project. Ik kijk of het werk wordt uitgevoerd zoals afgesproken en rapporteer wekelijks aan de gemeente.”

Het is echter niet zo dat Dong dagelijks de aannemer op de vingers kijkt en tikt. “Dat zou inderdaad niet werken. Het is bij deze geïntegreerde contracten maar net hoe je het brengt bij de mensen op de werkvloer. Ik praat veel met de aannemer, maar ik stuur hem dus uitdrukkelijk niet aan. In de praktijk werkt het juist vaak zo dat de aannemer bij mij aanklopt als hij in de knel dreigt te komen. Dan denk ik natuurlijk graag mee en draag ik opties aan voor een mogelijke oplossing.”

dienstgebouw KoningstunnelBouwkundig advies

De renovatie van de tunnel is dus in gang gezet, maar het project omvat ook het bijbehorende dienstgebouw (foto). Daar staan alle installaties waar de informatie binnenkomt en zo nodig aangestuurd kan worden. “Het dienstgebouw moet vergroot worden omdat niet alle nieuwe apparatuur erin paste”, vertelt Dong. “Ook hier kijk ik mee en geef ik waar nodig advies, met name op bouwkundig gebied.”

De renovatie van de Koningstunnel levert de nodige verkeershinder op, aangezien er normaal zo’n 20.000 voertuigen per dag door de tunnel bij het Centraal Station rijden. De gemeente Den Haag heeft een overzicht gemaakt van de werkzaamheden en een kaartje waarop de omleidingen zijn ingetekend. Die zijn op deze pagina te vinden.

De overzichtsfoto van een van de ingangen van de Koningstunnel is gemaakt door Frank Jansen.

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2019 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken