Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Simon Koekoek: bouwkundige duizendpoot

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Was getekend Mahatma Gandhi, onderstreept door Simon Koekoek. Amsterdammer in hart en nieren, maar al 34 jaar samen met zijn vrouw Jolanda woonachtig in Wassenaar. Sinds 1 januari jongstleden is hij in dienst bij bouAd als projectleider en specialist op het gebied van kwaliteitscontrole en toezicht.

“Ik word met mijn 37 jaar ervaring vaak omschreven als een bouwkundige duizendpoot”, steekt Simon (60) van wal. “Ik heb alle facetten van de bouw doorlopen, zowel in de woningbouw en restauratie als in de utiliteit en civiele werken.” Dan lachend: “Ik zeg wel eens dat ik alles heb gedaan; van dakkapel tot station en van tuinhek tot aquaduct.”

Met Simon heeft bouAd een bak aan ervaring in huis gehaald. Hij was als kwaliteitsmedewerker actief op verschillende grote projecten, zoals de verbouwing van Naturalis en Rotterdam Centraal Station en de aanleg van de unieke parkeergarage in de Katwijkse duinen. “Ik wist van jongs af aan dat ik in de bouw wilde werken. Als klein jochie was ik al bezig met lego en bouwen en dat is nooit meer verdwenen.”

Man van de praktijk

Zijn droom om architect te worden zetten hij al snel van zich af. “Ik ben te praktisch ingesteld. Na de MTS ben ik in 1981 begonnen bij de Architecten Associatie in Den Haag. Mijn eerste project was de bouw van het Ronald McDonald Huis naast het AMC in Amsterdam.” Dat ging er in die tijd iets anders aan toe dan tegenwoordig. “Dat was de tijd van de ene dag tekenen en de andere dag naar de bouw voor de praktische begeleiding. Die combinatie vond ik heerlijk.”

Na dertien jaar stortte Simon zich op iets heel anders. “Ik ben toe aan de slag gegaan als STABU-bestekschrijver. Dat was wel grappig, want op het moment dat ik werd gevraagd, had ik nog nooit een bestek geschreven.” Hij haalde zijn diploma, maar bestekken bleken niet zo het kopje thee van Simon. “Ik zat de hele dag begrotingen te maken en bestekken te schrijven. Ik miste de praktijk, het buiten zijn.” Een avontuur in het digitaliseren van het stappenplan voor architecten en daar een digitaal programma van maken volgde, waarna hij 2005 besloot om aan de slag te gaan als zzp’er. Koekoek Advies was geboren.

Prijswinnende projecten

Simon was als zzp’er betrokken bij enkele bouwkundige kunststukjes. “Daar ben ik best trots op, dat ik mee heb mogen werken aan twee bouwwerken die allebei door de BNA zijn verkozen tot ‘beste gebouw van Nederland’.” We hebben het natuurlijk over de parkeergarage in Katwijk en Rotterdam Centraal Station. Beide projecten vormden een stevige, maar hele mooie uitdaging. “Het station was echt een precisieklusje. Veel materiaal werd per trein aangevoerd en moest precies goed liggen. Ruimte om te draaien was er simpelweg niet door alle bovenleidingen.” Naast het prachtige resultaat was ook de uitvoering om door een ringetje te halen. “We zijn binnen het budget gebleven en waren ook nog op tijd klaar.” Ook in Katwijk hield Simon de bouwkwaliteit nauwlettend in de gaten. “Daar had ik te maken met een stuk of twintig extra toezichthouders”, lacht hij, doelend op de groep oudere mannen die dagelijks op de Boulevard te vinden is. “Die hielden alles in de gaten en wilden alles weten.”

Zijn laatste klus als zzp’er was een plekje in het bouwteam van museum Naturalis in Leiden. “Daar heb ik 26 maanden gezeten, toen ben ik overgestapt naar bouAd.” Dat betekende weer in loondienst en dat was geen gemakkelijke beslissing, vertelt Simon. “Dat was wel een dingetje ja. Je moet toch best wel wat inleveren, vooral de vrijheid die erbij hoort. Maar het geeft natuurlijk ook meer zekerheid voor de laatste zeven jaar.”

Uitdaging

Mede dankzij het huisvestingsproject van de gemeente Amsterdam is Simon weer regelmatig terug op zijn geboortegrond. “Als projectleider ben ik gewend om veel buiten te zijn, terwijl ons werk voor de gemeente Amsterdam vooral binnenwerk is. Ook de politiek eromheen was ik niet zo gewend. Maar ik zie dat vooral als een uitdaging. Ik houd van aanpakken en ga ervoor zorgen dat het werk voor elkaar komt.”

Met af en toe een mooie reis, sport kijken en wandelen met de honden vermaakt Simon zich prima in zijn vrije tijd. Ook is hij regelmatig te vinden op de zorgboerderij in Woubrugge waar zijn verstandelijk beperkte dochter woont. “Ik ben voorzitter van de oudercommissie. We regelen als ouders namelijk veel zelf, zoals het onderhoud.” Zijn tweede dochter schonk hem 15 maanden geleden zijn eerste kleinkind. “Heel bijzonder om dat mee te maken.”

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2019 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken