Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Voorlopig ontwerp Rehobothschool goedgekeurd

Twee aparte schoolgebouwen transformeren tot één duurzaam en eigentijds schoolgebouw. Dat is precies wat bouAd gaat doen bij de Rehobothschool in Waddinxveen. Vorige week werd het voorlopig ontwerp goedgekeurd.

Twee gebouwen met allebei een eigen karakter samensmelten tot een geheel, waarbij de identiteit van de Rehobothschool fier overeind blijft staan. Het was een uitdaging die onze architect Jaap Schoonderbeek graag aanging. “Met name kleurstellingen en materiaalkeuze zijn heel belangrijk om ervoor zorgen dat twee totaal verschillende gebouwen een geheel worden”, vertelt hij. “Daarbij hebben we ook gekeken naar de omgeving. De woningen rond de school hebben overwegend rode daken en de wijk heeft ook veel groen. Die elementen komen ook terug in ons ontwerp, met rode daken en graszoden op het dak.”

Om de twee gebouwen met elkaar te verbinden, heeft Schoonderbeek een passage bedacht met heel veel glas. “De entree is in de vorm van een kleine woning, daarmee willen we bij binnenkomst al een ‘thuisgevoel’ creëren. De passage zorgt voor een scheiding tussen de twee schoolpleinen. De kleintjes kunnen straks veilig spelen op het volledig afgesloten achterplein.”

Rehobothschool ontwerp Pieter en JacobGoed luisteren

Schoolleider Pieter Beens van de Rehobothschool is zeer te spreken over het voorlopig ontwerp. “Al onze wensen uit het Programma van Eisen komen terug in het ontwerp. Je kunt wel stellen dat Jaap goed naar ons heeft geluisterd”, lacht hij. “Het ontwerp laat zien waar we als school voor staan. Het is eenvoudig en straalt rust en structuur uit, maar ook ontmoeting. Rust en structuur zijn belangrijke elementen voor een optimaal leerklimaat van de kinderen, maar ook de maatschappelijke ontwikkeling van de kinderen vinden wij van groot belang. Die ontmoeting stimuleren we door een soort binnenplein te creëren waar kinderen bijvoorbeeld presentaties aan elkaar kunnen geven.”

Ook de binnenkant van de school wordt volledig gerenoveerd. “We hebben gekozen voor zoveel mogelijk multifunctionaliteit om de school toekomstbestendig te maken”, aldus de architect. “Dat betekent bijvoorbeeld dat klaslokalen groter en kleiner gemaakt kunnen worden en dat de bibliotheek en de gymzaal door beweegbare scheidingswanden omgevormd kunnen worden tot één ruimte.”

Duurzame toepassingen

Natuurlijk is ook gekeken naar duurzame toepassingen, vertelt Jaap Schoonderbeek. “De ambitie is nul op de meter, dus volledig zelfvoorzienend op het gebied van energieverbruik. Onze experts zijn druk aan het rekenen wat daar precies voor nodig is. We zetten in ieder geval vol in op gevelisolatie, duurzame installaties en natuurlijke ventilatie.”

Een zo duurzaam mogelijk gebouw sluit naadloos aan op de visie van de school, vertelt Beens. “Onze overtuiging is dat we rentmeesters zijn op deze wereld. We hebben de taak om zo goed mogelijk om te gaan met Gods schepping en duurzaamheid past daar perfect bij.” Voor het binnenklimaat is gekozen om zoveel mogelijk het concept Frisse Scholen toe te passen. “Een gezond binnenklimaat draagt bij aan de gezondheid en de prestaties van iedereen, dat is voor ons heel belangrijk”, aldus Beens.

Groeiende school

De Rehobothschool telt momenteel zo’n 240 leerlingen, maar groeit per maand. Een goed schoolgebouw is dan ook een must met het oog op de toekomst, weet Beens. “Als de twee gebouwen een geheel vormen, kunnen we ongeveer 360 leerlingen kwijt.” De start van de verbouwing is gepland in het voorjaar van 2020. Beens: “We zijn nu de plannen aan het finetunen met alle betrokkenen. De twee gebouwen worden een voor een aangepakt, zodat we een deel kunnen blijven gebruiken.”

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2019 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken